Betaalrekeningen vergelijken van Nederlandse banken
Betaalrekeningenvergelijken.eu

Overstappen van bankrekening?

Overstappen van bank is tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger, alhoewel sinds 2004 (!) faciliteert de Nederlandse vereniging van Banken (NVB) al een overstapservice tussen alle Nederlandse banken.

 

Waarom zijn er dan toch zo weinig overstappers?

Volgens diezelfde Nederlandse Vereniging van Banken stappen er ca.  80.000 mensen per jaar over van bank(rekening). Veel banken hanteren daarnaast nog een soort “eigen overstapservice“.  Een eigen overstapteam, die de hele verhuizing, op de voet volgt en begeleidt. Hierin wordt bijvoorbeeld extra begeleiding gegeven, vooral om mogelijke onrust te voorkomen of zelfs weg te nemen.
[GARD align=”center”]

Trend met extra bankrekeningen ipv overstappen

Inplaats van echt overstappen van bank, vergroten mensen gewoon hun pasjes arsenaal met een extra rekening van een andere bank. Zo blijven ze zelf meer in control. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je gaat samenwonen?
[GARD align=”center”]

Marie zit bij de ABN Amro en Karel bij SNS Bank. Ze willen een gezamenlijke rekening gaan voeren voor hun huishouden en voor bijvoorbeeld de hypotheek.  Of Karel of Marie zou naar de bank van de ander kunnen gaan. Of ze openen samen een nieuwe rekening bij 1 van de 2 banken. Of, ze openen een nieuwe en/of rekening bij bijvoorbeeldweer een andere bank, de Rabobank.

Vanuit hun eigen bankrekening storten ze maandelijks automatisch een vast bedrag naar de nieuwe bankrekening. Zo ontstaat een huishouden van 2 personen met daarin 3 bankrekeningen. Als er nog gespaard moet worden en geen van de eerdere 3 banken biedt de beste, hoogste rente, dan is het mogelijk dat er nog een extra bank voor de spaarrente wordt gekozen! Of het overzichtelijker en uiteindelijk goedkoper wordt is de vraag…

Nu er verschillende banken rente op je betaalrekening aanbieden is het wellicht slim om nu je financiële zaken op een rijtje te zetten.
[GARD align=”center”]

Onderstaand zie je een overzicht van wat de overstapservice standaard inhoudt, los van de extra begeleiding van bijvoorbeeld je nieuwe bank.

Overstapservice van de NVB, wat houdt dit in?*

*Betaalrekeningvergelijker heeft de bron (www.overstapservice.nl) van deze overstapservice herschreven in iets meer begrijpelijke taal.


Automatische verwerking van je bijschrijvingen
Bijschrijvingen (overgemaakte bedragen) op je oude betaalrekening, zoals je salaris of uitkering, worden automatisch doorgezet naar je nieuwe betaalrekening. Je hoeft hier niets extra’s voor te doen.

Incasso’s
Betalingen op grond van een (eerder) afgegeven machtiging (incasso) worden rechtstreeks van je nieuwe betaalrekening afgeschreven. Je hoeft de betreffende relaties niet zelf te informeren, dat doet de Overstapservice voor je, nadat de incasso-opdracht is verwerkt.

Acceptgiro
Op acceptgiro’s (als je die nog gebruikt) mag je het oude rekeningnummer met een pen veranderen in het nieuwe rekeningnummer. Hierna bied je de acceptgiro aan bij je nieuwe bank.

Geagendeerde betalingen ( is een betaling die je op een latere datum wilt laten uitvoeren)
Je krijgt van je oude bank een overzicht van de opdrachten tot periodieke overboeking die worden beëindigd. Dit overzicht kan je gebruiken om periodieke overboekingen voor je nieuwe betaalrekening te regelen.

Afschrijving rente, aflossing of premies
Wanneer je nog meer producten afneemt van je huidige bank, zoals een hypotheek- en verzekeringsproducten, dan worden de rente, aflossing en premies hiervoor automatisch van je nieuwe betaalrekening afgeschreven. Je oude bank informeert je welke afschrijvingen specifiek voor jou van toepassing zijn. Wilt je dit vooraf allemaal weten, neem  dan eerst contact op met je oude bank.

Rekeninginformatie
Op de rekeninginformatie van je nieuwe bank zie je welke bij- en afschrijvingen via de Overstapservice zijn doorgeleid. Op je rekeninginformatie staat dan de volgende tekst: “Overstapservice via (nummer van je oude betaalrekening)”.

Informeren over beëindiging van de Overstapservice
Ongeveer een maand voor de beëindiging van de Overstapservice (dus na ca. 12 maanden)  informeert je bank je per brief over de precieze einddatum. Per die einddatum stopt de Overstapservice en worden bij- en afschrijvingen van je oude rekening niet meer automatisch doorgeleid.

Check dus uiterlijk een maand van te voren of alles nu klopt en loopt. Vinden er toch nog bij- en afschrijvingen via je oude betaalrekening plaats, informeer dan het betreffende bedrijf over je nieuwe bank- en rekeningnummer.

Het kan zijn dat de incassant (diegene die geld van je wil incasseren) aanvullende gegevens van  je nodig hebt waarover je bank (nog) niet beschikt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de overstapkaart(en) uit de brochure.

Set overstapkaarten
Door gebruik te maken van de set overstapkaarten informeer je  instanties en bedrijven eenvoudig over je nieuwe bankrekeningnummer. Deze kaarten vind je in de brochure die je van je nieuwe bank ontvangt, bij je aanvraag van de Overstapservice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Overstappen van bankrekening?, 9.8 out of 10 based on 5 ratings