Betaalrekeningen vergelijken van Nederlandse banken
Betaalrekeningenvergelijken.eu

Kredietwaardigheid 5 Nederlandse banken verlaagd

Moody’s, 1 van de 3 grotere en bekende kredietbeoordelaars,  verlaagde afgelopen donderdagnacht (15 juni 2012) de rating van ING, Rabobank, ABN Amro en Leaseplan met 2 stappen.  De Amerikaanse bedrijven Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch zijn de 3 belangrijkste kredietbeoordelaars.

SNS Bank werd 1 stap teruggezet. De positie van Rabobank blijft het sterkst, met een rating van Aa2, ING en ABN Amro volgen met A2, SNS en Leaseplan staan nu op Baa2.

Ratings

De ratings lopen uiteen van AAA of ‘triple A’ (zeer betrouwbaar) tot D of Ca (zeer onbetrouwbaar). Hoe lager de waardering, hoe groter de kans dat een bedrijf (of land) een lening niet terugbetaalt.

De kredietbeoordelaar ziet grote risico’s voor de banken in de aanhoudende recessie en de daling van de huizenprijzen. Concreet betekent dit dat  het voor banken duurder wordt om geld te lenen op de financiële markten. Verder  waarschuwde zij dat bij de afwaardering,  de moeilijke marktomstandigheden waar de Nederlandse banken dit jaar mee worden geconfronteerd, mogelijk ook in komende jaren aanhouden.

De manier waarop de banken worden gefinancierd, maakt ze bovendien kwetsbaarder voor de verslechtering van de economie en het afnemende vertrouwen van investeerders in Europa.

Nederlandse bankensector 1 van de sterksten in Europa

Ondanks de afwaardering hoort de Nederlandse bankensector volgens Moody’s nog steeds bij de sterksten in Europa. De vooruitzichten voor de meeste banken zijn stabiel, wat betekent dat de kans op een nieuwe afwaardering klein is. Alleen voor ING hanteert Moody’s een negatieve outlook, omdat die bank voor een groot deel afhankelijk is van buitenlands kapitaal.

Bron: nu.nl, telegraaf.nl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Kredietwaardigheid 5 Nederlandse banken verlaagd, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Geef een reactie