Betaalrekeningen vergelijken van Nederlandse banken
Betaalrekeningenvergelijken.eu

Banken lijden miljoenenverlies door fraude

Geld voor huizen en hennepkwekerijen

Een groep van 9 Vietnamese en Chinese verdachten heeft met vervalste werkgeversverklaringen 29 woningen door heel Nederland gekocht. In ieder geval 27 ervan werden daarna gebruikt als hennepkwekerij, zo bleek recent voor de rechtbank in Assen in de zogeheten zaak-Kastanje. Meerdere banken zijn voor zeker 5 miljoen euro het schip ingegaan.
De zaak-Kastanje is een al jaren lopend fraude-onderzoek van de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland, dat begon toen in 2006 brand was uitgebroken in een woning in het Drentse Nieuw-Weerdinge. In de woning, waarvoor een hypotheek was verkregen op basis van vervalste documenten en neploonstrookjes, was een hennepkwekerij ondergebracht.

Tijdens het onderzoek bleek dat de groep verdachten de truc op grote schaal hebben toegepast. Ze kochten woningen aan in Friesland, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant. Banken werden later geconfronteerd met gedwongen verkoop en verloren veel geld.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een „megazaak”. In totaal zijn 35 mensen gedagvaard. Het OM heeft een dossier aangelegd van 45.000 pagina’s over witwassen, handel in hennep, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. Het dossier, bijna 230 ordners, beslaat een hele muur aan archiefkasten in de Asser rechtbank.

Bron: Telegraaf

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Banken lijden miljoenenverlies door fraude, 9.5 out of 10 based on 2 ratings

Geef een reactie